Obsah fóra bubenici.com
tipy a triky ako si zlepsovat techniku

Zaslať odpoveď    Obsah fóra bubenici.com -> Bubnovanie
Zobraziť predchádzajúcu tému :: Zobraziť nasledujúcu tému  
Autor Správa
Force
Usadlík

Založený: 16 Apr 2008

PríspevokZaslal: Máj 1, 2008, 9:03 am    Predmet: tipy a triky ako si zlepsovat techniku Odpovedať s citátom

Chcem si zlepsovat techniku a preto by som vas poprosil aby ste mi poradili ake cvicenia mam hrat...parradidle a trojky...
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu
Brndo
Psychopat

Založený: 05 Júl 2007

PríspevokZaslal: Máj 1, 2008, 10:56 am    Predmet: Odpovedať s citátom

no jasne, striedave udery, dvojky, prip. aj viac udery, paradiddle.
okrem toho je celkom dobre cvicenie ze hras striedavymi udermi trioly, pricom vzdy prva je akcentovana a zvysne dve su piano. Dolezita je pri tomto cviceni anticipacia, cize ruku pred akcentovanou notou nedvihas tesne pred uderom, ale hned potom, ako si nou zahral posl. neakcentovanu dobu. Pri tomto cviceni sa netreba bat kludne ruku dvihat poriadne, nehrat iba zapastim. V praxi by to vyzeralo:

1. prava ruka vysoko, udries nou akcent, zdvihnes ju len malo
2. lava ruka z nizkej polohy udrie piano, po udere ju dvihas vysoko, nakolko dalsi uder lavackou bude uz akcentovany
3. prava ruka piano
4. lava ruka akcent z vysokej polohy
5. prava ruka piano, dvihas ju zas vysoko, lebo dalsi pravy stroke bude uz akcentovany
6. atd

Zo zaciatku pomaha, ked akcentovany uder hras na prechode (aj roznych prechodoch, nie len jednom) a piano noty na rytmicaku, lebo vtedy si nuteny robit naprah na akcentovanu notu skor, kedze musis prejst rukou dalej. Toto cele cvicenie je dobre v tom, ze pomaha plynulosti hry - ked vies dopredu, co budes hrat, premiestnis sa podla potreby dostatocne vcas a plynulo - nebudes tesne pred uderom splasene sa metat pri sade.

No a dalsie dobre cvicenie, a velmi zname, je rytmicka stupnica. Ak nahodou nevies - jednoducha rytm. stupnica:
4/4 takt, hras jeden takt stvrtinove noty, dalsi takt osminove, potom osminove trioly, potom sestnastky a potom sa vracias...
je pri tom treba menit tempa, lebo sa moze stat, ze ked to hras na tom istom tempe, zvladnes to, ale ked hras v inom, tak zrazu zistis, ze si mimo.

A pravda, cvicit s metronomom, hlavne tu rytm. stupnicu, to bez metronoma nema velky vyznam. A zaujimave je, ked som ju hral pri ucitelovi, dupal som si nohou, aby som lepsie vnimal rytmus. Ucitel sa usmial a povedal "tak tá noha urcite nie." :) Ide o to, aby si skratka tie rozne noty dostal do ruk, aby si rytmus citil aj bez toho, aby si si nejak dopomahal.
Návrat hore
BJač
Prisťahovalec

Založený: 07 Dec 2006

PríspevokZaslal: Máj 1, 2008, 12:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Urcite odkusam tu anticipaciu :) zverina.Na pokrecilejsie texniky odporucam videa od DERRICKa POPEa.Velmi mi to pomohlo a opisuje a ukazuje techniky fakt ze do detailov icon_idea.gif
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail
Foo Fighter
Bubeník

Založený: 03 Okt 2007

PríspevokZaslal: Máj 1, 2008, 12:59 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Brndo napísal:
No a dalsie dobre cvicenie, a velmi zname, je rytmicka stupnica. Ak nahodou nevies - jednoducha rytm. stupnica:
4/4 takt, hras jeden takt stvrtinove noty, dalsi takt osminove, potom osminove trioly, potom sestnastky a potom sa vracias...
je pri tom treba menit tempa, lebo sa moze stat, ze ked to hras na tom istom tempe, zvladnes to, ale ked hras v inom, tak zrazu zistis, ze si mimo.

mna kamos ucil rytmicku stupnicu po septoly, viac mi to neslo uz a ani tie septoly nestali za vela:D ale po sextoly v pohode
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
Brndo
Psychopat

Založený: 05 Júl 2007

PríspevokZaslal: Máj 1, 2008, 1:16 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Teraz ma napadlo, ze vlastne rytmicka stupnica ani nie je velmi cvicenie na techniku, ale skor na rytmus. Kazdopadne ale uzitocné.
Návrat hore
Force
Usadlík

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 7:52 am    Predmet: Odpovedať s citátom

rytmicku stupnicu ovladam bez problemov avsak my to na hudobnej hravame tak, ze dame 4/4 takt a na kazdu dobu ide aj kopak...a poradie hrame takto stvrtove noty, osminove trioly, osminy, trioly,sesnastiny,potom petky - tie newiem ako sa uz volaju icon_cheesygrin.gif ...a potom sextoly septoly a 32 - ky...uz stiham aj v tempe okolo 80
Návrat hore
PST
Usadlík

Založený: 31 Jan 2008

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 10:40 am    Predmet: Odpovedať s citátom

ked chcete hrat presne 5ky a septoly tak je taka dobra pomocka, ked si na 5ky ratate - " pu-li-tr-pi-va " a na septoli - "pu-li-tr-pi-va-raz-dva" a mate to presne... (teda ak viete ratat pri hrani, čo je strašne užitočne!
Návrat hore
Foo Fighter
Bubeník

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 11:57 am    Predmet: Odpovedať s citátom

mna kamos ucil pocitat si septoly ze "o-na-no-sí-bi-ki-ny", trioly "tri-o-la" a kvintoly asi nijak, tie mi celkom isli myslim
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Odoslať e-mail Zobraziť autorové WWW stránky
mischo4077
Šialenec

Založený: 15 Dec 2006

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 1:24 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

taka rada pri kvintolach (petky)

treba si pustit petronom na osminy, a ak hrate pat a hrate ich presne druhy uder metronomu bude medzi vasim tretim a stvrtym
a prve sa opat stretnu, ...

Návrat hore
atiles
Usadlík

Založený: 01 Okt 2006

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 1:37 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Ja mám na päťky tiež recept, PllppLppll doba sa ráta na veľké písmeno, dá sa to rozhodiť na celú súpravu a vzniknú ozaj zaujímavé veci.
Návrat hore
Foo Fighter
Bubeník

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 1:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

atiles napísal:
Ja mám na päťky tiež recept, PllppLppll doba sa ráta na veľké písmeno, dá sa to rozhodiť na celú súpravu a vzniknú ozaj zaujímavé veci.

good idea ale pri rytmickej stupnici sa maju striedat ruky, nie? myslim raz jednou rukou, raz druhou (Plplp-Lplpl-Plplp-Lplpl...)
Návrat hore
atiles
Usadlík

Založený: 01 Okt 2006

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 4:11 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Neviem či to nezmažú.
Nemyslel som rytmickú stupnicu, tam by mali byť single.
Návrat hore
Force
Usadlík

PríspevokZaslal: Máj 3, 2008, 7:44 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

PST napísal:
ked chcete hrat presne 5ky a septoly tak je taka dobra pomocka, ked si na 5ky ratate - " pu-li-tr-pi-va " a na septoli - "pu-li-tr-pi-va-raz-dva" a mate to presne... (teda ak viete ratat pri hrani, čo je strašne užitočne!

ja zas a-ni-vi-de-ti , a-ni-sli-se-ti
Návrat hore
PST
Usadlík

PríspevokZaslal: Máj 4, 2008, 1:04 am    Predmet: Odpovedať s citátom

Force napísal:
PST napísal:

To je tééš dobré...
Návrat hore
Dzaaro
Šialenec

Založený: 08 Mar 2008

PríspevokZaslal: Máj 4, 2008, 7:17 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Zaujimava debata...ja odporucam cvicit toto: http://www.pas.org/resources/rudiments/rudiments.html najprv na snare v zakladnych tvaroch od lavej aj od pravej ruky, potom skusat rozne variacie a pouzitie na suprave. http://www.vicfirth.com/education/rudiments.html tu su k tomu nejake vysvetlenia, pomocne cvicenia a videa. Podla mojho nazoru rudimenty obsahuju vacsinu veci, ktore bubenik potrebuje ovladat.
a btw, PllppLppll je jeden z rudimentov a vola sa five stroke roll a da sa rytmizovat viacero sposobmi, nielen ako kvintoly. K rytmickej stupnici> nemusis to hrat nevyhnutne singlami, velmi zaujimave to je aj doublami alebo ako seria rudimentov, napr> single stroke roll, double stroke roll, triple stroke roll, single paradiddle, five stroke roll, double pradiddle, seven stroke roll, triple paradiddle, moznosti je vela...na zlepsovanie presnosti odporucam cvicit v pomalych tempach. 2Brndo> tie trioly je dobre cvicit aj s akcentom na druhej note trioly aj na tretej. No a trioly cvicim aj s rukokladmi pll, llp, lpl, lpp, ppl, plp... a ps na septoly je dobra pomocka aj> chod-te-vset-ci-do-ri-ti alebo pod-me-spo-lu-na-pi-vo icon_biggrin.gif
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
OondroO
Usadlík

Založený: 24 Apr 2007

PríspevokZaslal: Máj 4, 2008, 8:54 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

Force napísal:
PST napísal:

jj,presne ,aj ja to pouzivam .. fi_lone_ranger.gif
Návrat hore
PST
Usadlík

PríspevokZaslal: Máj 5, 2008, 1:10 am    Predmet: Odpovedať s citátom

akože chod-te-všet-ci-do-ri-ti ma uplne dojalo dostalo :D:D:D:D mam dost

Ja som vymyslel nove :D "i-wanna-fuck-you-in-the-ass" myslim, že ked si budete takto ratat niekde pred koncertom v anglicku, budu velmi potešení :D:D
Návrat hore
Bubonix
Prisťahovalec

Založený: 06 Apr 2006

PríspevokZaslal: Máj 11, 2008, 9:50 am    Predmet: Odpovedať s citátom

7 = Poj-dem-na-pi-vo-a-rum :)
Návrat hore
Zobrazit informácie o autorovi Odoslať súkromnú správu Zobraziť autorové WWW stránky
Force
Usadlík

PríspevokZaslal: Máj 11, 2008, 2:31 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

icon_cheesygrin.gif
Návrat hore
7Monixa7
Prisťahovalec

Založený: 14 Jún 2008

PríspevokZaslal: júna 28, 2008, 11:20 pm    Predmet: Odpovedať s citátom

fi_lone_ranger.gif ehm ja som si este ani poriadne nezabuchala take neco zakladne..ale super pomocky icon_cheesygrin.gif dufam ze raz vyskusam...ak budem mat kde mat bicie...
Návrat hore
Zaslať odpoveď    Obsah fóra bubenici.com -> Bubnovanie Časy uvádzané v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

Prejdi na: